
Drømmen om at krydse Atlanterhavet i kørestol
Siden Anders Lehmann blev kørestolsbruger i 1999, har han fantaseret om vind i håret, åbne vidder og følelsen af frihed. I dag er han lige vendt hjem fra en syvugers tur til Sydspanien i sin specialbyggede sejlbåd, og snart sætter han kursen mod Caribien sammen med sit team af hjælpere.
Anders Lehmanns livshistorie falder i to dele: Der er tilværelsen før 1999 og tilværelsen efter. På en badetur med familien for cirka 24 år siden faldt han uheldigt ned fra en badebro, slog hovedet og blev øjeblikkeligt lam fra den øverste del af halsen og ned. Han var ikke længere i stand til selv at trække vejret og har siden dengang haft brug for handicaphjælpere og støtte i hjemmet til dagligdagsopgaver. Derfor har Anders en Borgerstyret Personlig Assistance-ordning (BPA-ordning) via DUOS. Det betyder, at DUOS har arbejdsgiveransvaret og tager sig af alt det praktiske vedrørende administration, ansættelser, love og regler.
I tiden lige efter ulykken holdt Anders fast i et spinkelt håb om måske at kunne få bare noget af førligheden og følelsen tilbage, men ret hurtigt stod det klart, at det ikke var en mulighed. Hvad gør man så, når livet pludselig bliver ekstra hårdt, og hverdagen føles som en strid tur op ad bakke? For Anders blev en udsendelse om den gamle speedwaykører, Erik Gundersen, et vendepunkt. Som ældre generationer vil vide, fik Erik Gundersen en rygmarvskade efter et styrt i 1989, der efterlod ham 70% invalid. Bagefter kæmpede Erik Gundersen sig tilbage til en nogenlunde normal tilværelse ved hjælp af intens genoptræning. Anders kunne ikke kopiere Erik Gundersens vej tilbage til førlighed, men han fandt inspiration i sportsmandens indædte kamp og vigtigheden af at sætte sig et personligt mål.
“Jeg har altid været glad for gamle sportsvogne. Der er mange handicappede, der godt kan køre bil, men med de spasmer, jeg har, var det ikke forsvarligt for mig at køre bil. Derfor dukkede tanken om at sejle ret hurtigt op. Jeg har tidligere sejlet og været glad for det. På vandet er der god plads, og det går ikke så stærkt,” siger Anders Lehmann og fortæller, at der findes sejlbåde specielt udviklet til handicappede, men de er meget små og ikke velegnede til respiratorbrugere.
“Jeg besluttede at bygge min egen båd og kaldte den Wavester inspireret af Porches gamle Speedster-model fra 1960’erne, som var kendetegnet ved at være meget simpel. Det var det samme, jeg ville med min sejlbåd. Det skulle være én, alle kunne styre.”
På langfart med teamet
Anders Lehmann er uddannet produktionsingeniør og har i sit arbejdsliv arbejdet meget med tekniske tegninger. Al den erfaring kom ham til gode, da han skulle bygge sin første båd, Wavester I. Wavester I blev konstrueret med en såkaldt gyrobalanceplatform. Den fungerer på den måde, at når han spænder sin kørestol fast, bliver kørestolen automatisk tippet til den anden side, hvis båden krænger. På den måde kan Anders altid beholde balancen. Anders styrer selv båden med en hagestøtte, men han designede også båden med både joystick og rat, så alle kan styre på den måde, de helst vil.
Helt fra begyndelsen har Anders søgt og fundet handicaphjælpere, der ikke bare kan levere den nødvendige omsorg og pleje, men som også har hænderne skruet godt på, og som har en interesse for sejlads. Særligt håndværkshænderne blev der brug for, da Anders valgte at opgradere fra Wavester I til en Wavester II-båd.
“I Wavester I sejlede jeg til Bornholm, Sverige og forskellige andre dagsture. Men jeg syntes, at der manglede en dimension. Det kan være enormt omklamrende at have en fastlåst dagligdag med faste tidspunkter for vagtskifte, hjemmepleje og så videre. Jeg ville gerne ud og mærke friheden, samtidig med jeg gør det, jeg allerbedst kan lide, og det er at sejle. Hvordan kommer jeg derhen, tænkte jeg. Hvordan kan jeg bygge et fartøj, der kan tage mig længere væk, hele vejen til min gamle drøm om at krydse Atlanterhavet?”
Træningstur til Sydspanien
Med drømmen som brændstof købte Anders i 2017 Wavester II og gik med assistance fra hjælperteamet i gang med at ombygge den, så der var mere plads til ham og hjælperne. Der blev blandt andet bygget et lille “hundehus”, som Anders selv kalder det, hvor han kan sidde i læ for vind og vejr. Forud for turen hjalp DUOS blandt andet med rejseforsikringer og a conto-lønudbetalinger til hjælperne, så projektet kunne realiseres. I sommeren 2023 kunne Anders og et team på fem hjælpere endelig sejle til Sydspanien for at teste både grej og mandskab. Turen tog ca. 7 uger og sluttede i Puerto Sherry ved Gibraltar.
“Vi kom tæt på hinanden. Det gælder både mig og hjælperne og hjælperne imellem. Derhjemme siger dagvagten hej til aftenvagten og omvendt ved vagtskiftet, men ellers har de jo ikke meget med hinanden at gøre. Så på den måde har det også været lidt af et socialt eksperiment. Du tager seks mennesker, hvoraf den ene har brug for hjælp 24/7 og placerer dem i en lille racerbåd, og så ser du, hvad der sker. Men det gik rigtig fint – også fordi det har været et fælles projekt. Hjælperne har støbt, slebet, boret og fræset gennem så mange år. Det har været en gigantisk opgave, de har løftet. Så for dem var det også stort endelig at komme afsted,” siger Anders Lehmann og fortæller, at hans vigtigste drivkraft gennem hele projektet har været trods.
“Jeg kunne simpelthen ikke acceptere, at der ikke fandtes en mulighed hverken i Danmark eller i udlandet for at sejle, hvis man er respiratorbruger. Jeg tænkte, det skal være løgn! Nu skal jeg vise, at det der med at sejle, det kan handicappede godt. Det har jeg lige bevist.”
Følgeskab af delfiner
I dag ligger Wavester II stadig i havnen i Puerto Sherry. Senere på året i 2023 rejser Anders og besætning til Spanien for først at sejle til Gran Canaria, inden kursen bliver sat mod Caribien og derfra Miami, som er slutmålet for rejsen. Undervejs kommer der forhåbentlig lige så mange mindeværdige oplevelser som på Wavester I-turen til Gibraltar.
“På vej ned gennem Biscayen, som er den del af Atlanterhavet, der ligger mellem Frankrigs vestkyst og Spaniens nordkyst, får vi lige pludselig følge af en flok delfiner. De er meget legesyge og fes ind og ud under båden. Jeg kan huske, at jeg tænkte, nu er vi sgu på eventyr. Der var et eller andet eksotisk over at have delfiner springende rundt om båden. Og vi kunne dele oplevelsen som et team,” siger Anders Lehmann. “Efter lidt tid blev det sådan lidt, ja ja, der var en delfin mere, og hvad så, for man bliver hurtigt vant til det, men lige der peakede den første tur.”
Du kan følge Anders’ eventyr på Facebook-gruppen Wavester.
DUOS’ BPA-ordning
|