Er du i tvivl om de forskellige støtteformer? Så kan du finde svar nedenfor og komme godt videre. Du kan også altid skrive eller ringe til os.
Studiementor | Støtteperson | Praktisk hjælp med vikardækning | Praktisk hjælp | Sekretær-støtte | Studiestøtte
Studiementor
- På korte – mellemlange videregående uddannelser (KVU-MVU), samt på lange videregående uddannelser (LVU), herunder KU, CBS, ITU og DTU.
- Studerende med psykisk funktionsnedsættelse. Dette kunne f.eks. være ADHD/ADD, autismespektrumforstyrrelse eller angst.
- Studiementoren skal understøtte den studerendes sociale og praktiske kompetencer i en studiekontekst. Det kan fx være støtte til at udvikle og styrke gode rutiner og vaner på studiet, støtte til at indgå i sociale sammenhænge og gruppearbejde på studiet, praktisk støtte i form af fx eksamenstilmelding, brug af interne kommunikationsplatforme, facilitering af kontakt til underviser / studievejleder, IT-service m.m.
Studiementor støtter den studerende i at opnå bedre studiestrategier og -teknikker, struktur, overblik, planlægning og trivsel i sin studiehverdag. Har du brug for mere viden om og inspiration til rollen som studiementor? Så kan du læse mentorhåndbogen til SPS og finde mere information på spsu.dk
- Faglig støtte, lektiehjælp og opgaveskrivning.
- Studiementorer er ansat på to bevillinger. ”Studiementor” (som udgangspunkt 20 timer) og ”studiementor opkval.” (3-6 timer). De timer, studiementoren bruger sammen med den studerende, skal registreres under studiementor-bevillingen. De timer studiementor bruger på supervision og workshops, skal registreres under opkvalificerings-bevillingen.
Det er obligatorisk og et krav, at nyansatte studiementor skal deltage i en introworkshop, som DUOS løbende inviterer til. Der bevilges som udgangspunkt samme timenormering hvert semester og bevillingerne fornyes hvert semester. Eventuelle resttimer kan ikke overføres til det efterfølgende semester.
- For studiementorer på KVU og MVU er det et krav, at mentor selv er i gang med eller har afsluttet en videregående uddannelse.
For studiementorer på LVU er der krav til, at mentor er indskrevet på samme universitet og gerne samme studieretning. Studiementor-forløb på LVU (universiteterne) skal igangsættes af Studenterrådgivningen ved en formel opstartssamtale, som mentor og den studerende inviteres til ifm. mentors ansættelse.
- Studiementor-timerne kan fx afvikles som 1 times ugentlig støtte, men studiementor og den studerende bestemmer selv hvor, hvordan og hvornår de bruger de bevilgede timer. Mens nogle studerende foretrækker ugentlige møder og forudsigelighed i aftalerne, vil andre studerende måske ønske at timerne “spares op”, så man kan mødes oftere med mentor i spidsbelastede perioder – fx op til en eksamen.
Derfor kan mentor og den studerende indledningsvist i forløbet med fordel have en samtale omkring forventninger til samarbejdet, støttens tilrettelæggelse og afviklingen af de bevilgede timer.
- Studiementor vil modtage et kursusbevis efter deltagelse på både intro- og temaworkshops. Det vil også være muligt at få et kompetencebevis, når studiementor har været ansat i et semester.
Støtteperson
- Støtten er landsdækkende og bruges på ungdomsuddannelser, herunder gymnasier og erhvervsskoler.
- Studerende med psykiske funktionsnedsættelser.
- Støttepersoner er ansat til at kompensere elever med psykisk funktionsnedsættelse i en studiekontekst. Eleverne kan fx have ADHD/ADD, autismespektrumforstyrrelse eller angst, og have støttebehov, som relaterer sig til deres konkrete psykiske funktionsnedsættelse. Støtten skal tilrettelægges med udgangspunkt i at kompensere disse støttebehov, fx hjælpe den studerende til at opnå bedre studiestrategier og -teknikker, struktur, overblik, planlægning og trivsel i sin studiehverdag. Ønsker du mere viden om og inspiration til rollen som studiementor? Så kan du læse mentorhåndbogen til SPS og finde information på spsu.dk
- Lektiehjælp og faglig støtte.
- Støttepersoner er ansat på bevillinger á minimum 20 støttetimer pr. semester. Støttetimerne kan fx afvikles som 1 times ugentlig støtte, men støttepersonen og eleven bestemmer selv hvor, hvordan og hvornår de bruger de bevilgede timer. Mens nogle elever foretrækker ugentlige møder og forudsigelighed i aftalerne, vil andre elever måske ønske at timerne “spares op”, så man kan mødes oftere med sin støtteperson i spidsbelastede perioder – fx op til en eksamen. Derfor kan støttepersonen og eleven indledningsvist i forløbet med fordel have en samtale omkring forventninger til samarbejdet, støttens tilrettelæggelse og afviklingen af de bevilgede timer.
Praktisk hjælp med vikardækning
- Praktisk hjælp er en landsdækkende støtteindsats målrettet studerende på ungdoms- og videregående uddannelser.
- Studerende med fysiske handicap, fx muskelsvind eller cerebral parese. Den studerende får ofte fuld støtte på studiet.
- Alt det praktiske på studiet, som den studerende ikke selv kan. Måske hjælp til spisning eller toiletbesøg, og til at komme rundt på studiet, samt notetagning ved behov.
- Lektiehjælp.
- Den studerende kan også have en BPA-ordning eller en respiratorisk ordning gennem kommunen, som kan administreres af fx DUOS, kommunen selv eller andre virksomheder. Der er også mulighed for, at der sammen med de Praktiske Hjælpe-timer kan bevilliges SPS-sekretær støtte. Dette aftales med SPS-vejleder.
- DUOS ansætter et allerede etableret hjælperhold og kan også hjælpe med rekruttering af en ny SPS-hjælper.
- Der bliver som udgangspunkt bevilget 300-600 timer pr. semester – alt efter studiets ugentlige tidsnormering.
- DUOS kan hjælpe med vikardækning ved fx sygdom eller ferie.
Praktisk hjælp
- Praktisk hjælp er en landsdækkende støtteindsats målrettet studerende på ungdoms- og videregående uddannelser.
- Studerende med mindre fysiske handicap.
- Praktisk hjælp på studiet, som den studerende ikke selv kan. Evt. hjælp på en erhvervsskole på et værksted og anden praktisk støtte. Dette vurderes af SPS-vejleder.
- Lektiehjælp.
- Der bliver som udgangspunkt bevilget 50-200 timer pr. semester. Dette vurderes af SPS-vejleder efter behov.
- DUOS kan hjælpe med rekruttering eller ansætte en person efter studiested eller støttemodtagers eget valg.
Sekretær-støtte
- Sekretærhjælp er en landsdækkende støtteindsats målrettet studerende på ungdoms- og videregående uddannelser.
- Studerende med fx syns-, høre – eller bevægelseshandicap.
- Notetagning, hjælp til indskrivning af opgaver, transskribering m.m.
- Lektiehjælp – faglig støtte.
- Ofte er det en eller flere medstuderende, der hjælper med notetagning og ansættes i DUOS. DUOS kan også hjælpe med rekruttering af sekretær, men her bør man være opmærksom på, at de bevilligede timer skal kunne dække de ønskede arbejdstimer.
- Der bevilges ofte 100 timer pr. semester, som svarer til ca. 5 timers støtte om ugen på et semester.
Kontakt os
Søren |
Ydelseschef |
+45 2060 7856 |
Pia |
SPS-rådgiver |
Marie-Louise |
SPS-rådgiver |
Fatima |
SPS studentermedarbejder |